De Hasselaar 9 april 2020

Metamorfose

Tijdens een wandeling vandaag door het centrum van Hasselt vallen een paar dingen op. Op de eerste plaats natuurlijk dat er vrijwel geen mensen door de straten en op de pleinen lopen. Dat geeft de gelegenheid om de stad op een andere manier te bekijken dan in normale tijden. Als je op de markt om je heen kijkt dan lijkt het wel de opbouw van een soort Bokrijk-achtig openlucht museum. Alleen de mensen die de straatstenen leggen en die gebouwen restaureren zijn aan het werk en maken geluid. Verder is het stil. Het is nog niet geopend. Maar je krijgt wel al een goede indruk van hoe het eruit gaat zien.

Hetzelfde geldt in vele andere delen van de stad waar renovatie in volle gang is, zoals aan het Molenpoortplein en de Kanaalkom. Daar zijn de werkzaamheden aan de straten en pleinen vrijwel gereed en geven een ruimtelijke kijk op buurt van de Blauwe Boulevard, de haven en het nieuwe stadsdeel, het Quartier Bleu.

De bewoners van de al eerder bewoonde residenties De Kaai en in iets mindere mate Zuidzicht hebben jarenlang last gehad van heel veel lawaai en stof. Soms zelfs ondraaglijk. Het resultaat lijkt nu toch wel de moeite waard. Alleen jammer dat sommigen wel het lawaai en de ergernissen hebben mee gemaakt, maar het resultaat nooit meer zullen kunnen aanschouwen.

Alles bij elkaar veroorzaken al deze activiteiten een metamorfose van de stad van een wat rommelig, wat verwaarloosd geheel naar een mooi opgepoetste en vernieuwde stad. Aantrekkelijk om in te wonen en aantrekkelijk om te bezoeken.

Als je op dit ogenblik het geheel overziet is het alleszins gerechtvaardigd te veronderstellen dat Hasselt in de nabije toekomst een benijdenswaardige stad zal zijn.

Nu maar hopen dat op niet al te lange termijn een normaal leven en op bezoek komen weer mogelijk zal worden.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vier × vijf =