De Hasselaar 8 juni 2020

“Het volk krijgt de leiders die het verdient”.
Bekend is het gezegde: “Als er één schaap over de dam is volgen er meer”.
Daarom wordt de kudde geleid door een herder die zijn pappenheimers kent en die zich laat assisteren door een of meer getrainde herdershonden en die de kudde voortdurend bewaakt en weer in het gareel brengt als ze zich niet aan de regels houdt.
Wat nu met een menselijke kudde, Het Volk? Hoe moet je dat leiden? Wel, uit de geschiedenis van de mensheid kun je leren dat dit op precies dezelfde manier moet.

Ook deze kudde, Het Volk, moet door een ‘Herder’ met kennis van zaken, een sterke regering, worden geleid. Ook in dit geval maakt de ‘Herder’ de regels, de wetten, en wordt bijgestaan door een groep goed getrainde assistenten, de politie, bij de handhaving van de regels. Ook hier geldt dat als je de kudde niet strak opvolgt het volledig uit de hand kan lopen. De ‘Herder’ heeft dan gefaald, niet de kudde. Iedereen die een beetje op de hoogte is van de geschiedenis van de mensheid kent dit fenomeen. Het schaap,…..de dam…en de rest volgt.
Nu naar de dag van vandaag. 
Al jaren wordt er door deskundigen op het gebied van besmettelijke ziekten gewaarschuwd voor de grote waarschijnlijkheid dat er op een dag een wereldwijde pandemie zou kunnen ontstaan en hameren er op dat er dringend maatregelen moeten worden genomen om het mogelijk te maken de ziekte te beheersen als deze uitbreekt. Het resultaat: er wordt niets voorbereid. Er gebeurt niets.
Eind 2019 duikt er in het verre China een zeer besmettelijk virus op. Dat is nog ver weg, die Chinezen zoeken het maar uit. Niets aan de hand. De Virusdeskundigen denken daar anders over en plegen wereldwijd overleg met hun collega’s. Maar onze ‘Herders’ reageren niet. Er gebeurt niets.
Dan blijken er besmettingen op te treden in Noor-Italië. Een land waar de mensen veel fysiek contact hebben. Het virus wordt verder verspreid door mensen die terug keren van wintersport uit dat gebied. Het verspreidt zich vooral in die gebieden waar veel mensen bijeen komen, zoals op plaatsen waar bijvoorbeeld carnaval wordt gevierd. Duidelijk is dat mensenmenigten moeten worden vermeden.
Dan komen de ‘Herders’ in actie en met grof geschut: “Blijf in uw kot”! En dat doen we. De kudde doet wat de ‘Herder’ zegt. Weliswaar streng bewaakt door de ‘herdershonden’, de politie: Overtreding? Meer dan twee mensen bij elkaar?  Minder dan 1,5 meter afstand? Direct fikse boetes. Dat helpt.  ‘Het Volk’ wordt geprezen. Dank zij hun discipline zullen we het virus de baas worden, klinkt het. Niks dank zij de discipline van de kudde,……door het optreden van de Herder en zijn honden.
En zie het helpt, het aantal zieken neemt af en komt op een zodanig niveau, dat er wordt gedacht aan een lichte versoepeling van de maatregelen. Wederom wordt ‘het Volk’ geprezen voor zijn inzet. Onzin, de kudde wil echt wel over de dam, maar wordt gehinderd door de ‘Herder’ met zijn honden.
Er wordt door de ‘Regeringen’ samen met de deskundigen eindeloos vergaderd over de versoepeling van de maatregelen als gevolg van de verdere daling van het aantal zieken. Kunnen we weer mensen ontmoeten? Kan het met acht mensen of een paar meer, of minder? Mogen mensen weer eens in een parkje gaan wandelen en mogen ze dan misschien ook op een bankje zitten? Oei, dat bankje gaat misschien toch wel wat te ver! 
Enfin op den duur worden de maatregelen beetje bij beetje versoepeld. Steeds weer wordt er met nadruk voor gewaarschuwd dat we heel voorzichtig moeten zijn, want het virus kan zo maar weer massaal terug komen. Vooral belangrijk is om grote menigten te vermijden en vooral de afstand van 1,5 meter te bewaren. Voetbalwedstrijden met publiek en theatervoorstelling met meer dan 30 toeschouwers is niet mogelijk. Maar zonder de geweldige discipline van ‘Het Volk’ waren deze versoepelingen niet mogelijk geweest. Dus hou dit vast. Ha, ha, ha,……weer de discipline van Het Volk of was het misschien door De Herder en de honden?
We zijn dan inmiddels wel een aantal maanden verder. De hele economie lag stil, maar begint nu langzaam weer op gang te komen.
Dan wordt er iemand in Amerika door een paar politieagenten vermoord. Dat is niets nieuws, we zijn er wel aan gewend dat daar dit soort verschrikkelijke dingen gebeuren. Vooral de gekleurde medemens heeft het daar zwaar te verduren. Een deel van het volk wordt boos en begint te demonstreren. Grote menigten verdringen zich in vele steden op pleinen en in straten. Dit terwijl de corona-epidemie daar veruit de meeste slachtoffers maakt.  Maar ja dat is Amerika. Het leiderschap is daar niet zo sterk, we zien dat al jaren. Het is ver van ons bed. De Amerikanen zoeken het maar uit. Dat is geen bedreiging voor ons, denken onze regeringen. Ze doen niets.
Nee dus, ook in Europa, begint al snel het protest. In Amsterdam, op de Dam komt een heel grote menigte bij elkaar, met en zonder snotlap voor de bakkes en schreeuwen zich het snot en speeksel uit de kop. Waar blijven de ‘Herdershonden” om de kudde in het gareel te houden? Nergens, de ‘Herder’ staat zelf op de Dam en is voorstander van de demonstratie. Er ontstaat over en weer wat gekibbel tussen een paar ‘bestuurders’, maar veel stelt het niet voor. De ‘Herders’ doen nog steeds niets, behalve wat over en weer met de vinger wijzen.
Op TV was te zien dat in vrijwel alle grote steden dit soort massabijeenkomsten waren. Parijs, Rome, Brussel enz. Griezelig om te zien. En de leiders die ons maanden lang ‘in ons kot’ hebben gehouden? Die hadden niet het lef om in te grijpen, zelfs een woord van kritiek op de grote bijeenkomsten kon er maar moeilijk af. “ ze hadden wel begrip voor het protest, al was het misschien niet zo verstandig om zich niet zo goed aan de regels te houden”. Ja ‘Het Volk’ gedroeg zich niet zo verstandig, vonden ze. In de media wordt het demonstrerende ‘Volk’ geprezen als helden die massaal opkomen tegen rascisme. Dit terwijl ze zich totaal niet aan de voorschriften houden en zo een gevaar vormen voor de hele kudde.
Maar wat deden de ‘Leiders’ van het volk? Niets, ze durfden het eigenlijk nog niet eens afkeuren.
Intussen gaat de voorzichtige invoering van de maatregelen ter versoepeling van de maatregelingen door en de discussie daarover ook. Mag je wel of miet in een vliegtuig, of met hoeveel in de trein, of in de bus? Mag je wel in de kroeg als het plotseling gaat regenen als de mensen op het terras zitten? Oei, wat moet de cafébaas dan doen?  Enz, enz, enz….
Als er nu nog mensen zijn die denken dat ‘Het Volk’ zich als gevolg van de Corona-crisis in de toekomst anders zal gedragen en dat de wereld blijvend is veranderd, komen die waarschijnlijk van een andere planeet. En denken dat de ‘Herders’ zullen veranderen is nog krankzinniger. 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

negentien − 5 =