De Hasselaar 6 mei 2020

Wallace: de volgende ontdekking

Nadat hij weer terug was gekomen uit de binnenlanden op het vaste land van Aru was hij weer in Dobo, op Wamma een van de Aru-eilanden. Toen hij daar in januari 1857 voor de eerste keer was, was het er verlaten en oogde de plaats desolaat, schrijft hij. Nu echter, in mei, was het er bomvol en bood de plaats een levendige aanblik. Het was er een drukte van belang. Overal handelaren en handelsschepen uit de weide omgeving. Zij brachten goederen van elders mee en kochten vruchten, schelpen en papegaaien, lori’s en andere dieren in om elders te verhandelen.

Er viel hem iets op. Hij was erg verrast dat er allerhande artikelen van Europese en Amerikaanse oorsprong werden verkocht tegen uitzonderlijk lage prijzen. Bovendien waren het producten die voor deze mensen helemaal niet voorzagen in hun eerste levensbehoeften, maar dat het voor hen puur luxe goederen waren. Zo kunnen deze wilden, zoals Wallace ze noemt, in een van de meest afgelegen uithoeken van de wereld kleren goedkoper kopen dan de mensen in het land waar ze zijn gemaakt. En dat terwijl ze die in de hete tropen niet eens nodig hebben.

Hij schrijft: “Het feit dat het kind van de wever moet huiveren in de westenwind en niet de artikelen kan kopen die wel betaalbaar zijn voor de wilde inlanders uit een tropisch land, waar kleren louter versiering of luxe zijn, moet voor ons toch stof tot nadenken zijn alvorens de loftrompet te steken over het systeem dat tot dit resultaat heeft geleid en onze argwaan wekken ten opzichte van de verdere verbreiding van dat systeem”.

Wallece was een Engelsman en kende de katoenindustrie in Engeland natuurlijk goed. Die was midden 19de eeuw uitgegroeid tot de grootste ter wereld, met Manchester  als centrum. De lonen van de arbeiders waren in die tijd dermate laag dat er veel armoede werd geleden, waardoor de mensen zich zelfs de kleren die zij produceerden niet konden veroorloven. Dit in een van de welvarendste en machtigste landen ter wereld. En volgens de waarnemingen van Wallace konden de “wilden in de tropen” dat wel. Hier was volgens hem iets goed mis. Dat had hij heel goed gezien.

Sindsdien zijn de gevolgen van de massaproductie en wereldwijde handelssystemen groter dan ooit. Nog nooit is het verschil tussen arm en rijk zo groot geweest als in onze dagen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

drie − een =