De Hasselaar 5 juni 2020

Was het maar waar!

Ik heb mij al lange tijd afgevraagd waarom veel mensen zo overtuigd gelovig zijn. Ik heb dat altijd beschouwd als naïviteit of een soort opgedrongen onnozelheid. Hoe kun je nu als een redelijk denkend mens zoiets geloven? Het gemakkelijkste is dan maar aan te nemen dat de ‘gelovigen’ geen redelijk denkende mensen zijn. Voor een grote groep zou je dat kunnen aannemen, maar er zijn ook bekende heel onderlegde en zelfs hoog opgeleide wetenschappers bij. Hoe is dat dan te verklaren? Zijn die beneveld, of spelen die toneel?

Ik weet het niet, maar er begint bij mij een soort verlangen op te komen naar het geloof in iets als een ‘hiernamaals’. Een plaats waar onze geliefden na het verlaten van deze aarde verder blijven bestaan. Waarin zij op een of andere manier contact met ons blijven onderhouden. En met wie we later ook weer verenigd zullen worden.

Ik weet, als redelijk denkend mens, tenminste dat denk ik van mezelf, dat dit niet waar zal zijn. Maar het verlangen ernaar is er wel en als je het echt kunt geloven is de acceptatie van het “tijdelijke” verlies gemakkelijker te dragen. Was het maar waar!

Misschien komt geloven voor een belangrijk deel voort uit het hartstochtelijke verlangen van mensen naar iemand die ze hier op aarde kwijt zijn geraakt of dreigen kwijt te geraken. Iemand die ze lief hadden en die ze later, als ze zelf zover zijn, weer kunnen terugzien. Naïviteit heeft ook zo zijn voordelen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

zes + 15 =