De Hasselaar 20 juni 2020

Cadeautje voor Het Volk
Op het moment dat de Coron-crisis uitbrak was er in Belgie een “Federale regering van lopende zaken”. Dat wil zeggen een regering die de dringende zaken afhandelt in afwachting van een nieuw te vormen regering na de vorige verkiezingen. Dit spelletje was op dat moment, in maart, al bijna een jaar aan de gang. Zonder resultaat.
De zittende ministers hadden dus pech toen “Corona” zich melde. Zij moesten proberen de schade zo veel mogelijk te beperken en verlieten zich daarbij op de zogenaamde “experten”, het merendeel virologen.
De politieke partijen die het geluk hadden om niet mee te moeten doen keurden met graagte een noodwet goed waarbij de zittende politici volmachten kregen om te doen wat nodig was. Sindsdien hoorde je geen enkele partij meer. Het leek of ze van de aardbodem waren verdwenen.
Maar toen na een tijd bleek dat de vervelende maatregelen van de “sukkelaars” in de regering resultaten opleverde en het Coronavirus de strijd leek te verliezen werden de anderen wakker. Zij vonden dat het wel weer eens tijd werd om “het dappere volk” dat zich heldhaftig aan de regels had gehouden en daardoor veel had geleden, een aantal cadeautjes aan te bieden. Iedere partij had wel iets leuks bedacht en hoopte dat “het Volk” dit zou onthouden bij eventuele volgende verkiezingen.
Zo was er bijvoorbeeld een partij die voorstelde om iedere Belg tien gratis treinkaartjes te geven. Ze konden die naar believen besteden aan treinreizen door het hele land. Ze hadden dat wel verdiend na zo’n tijd in hun kot te zijn gebleven.
De reacties bleven niet uit. Hoe kon je nu zoiets doms doen. De directrice van NMBS, de trein, viel van haar stoel, zij wist nergens van. NMBS had nu al zoveel problemen met de Coronaregels. Zij kon bij de verwachte toename van het aantal reizigers de veiligheid absoluut niet garanderen. Zoiets doms had ze nog nooit mee gemaakt. En natuurlijk sloten de andere partijen zich daarbij aan. Schandalig was het, onverantwoord. Zelfs de partij die het voorstel had gelanceerd was aan het twijfelen geslagen. Misschien was het inderdaad niet zo verstandig.

Maar hoe dan ook de Regering had er nu een probleem bij. Was het wel mogelijk om “Het Volk” deze kluif te weigeren. Ze zouden er bij de volgende verkiezingen wel eens een prijsvoor kunnen betalen. Stel je voor, je belooft een kind een heerlijk ijsje omdat het, na enig aandringen, toch zijn bordje keurig heeft leeggegeten. En als je in de ijssalon staat besluit je om het ijsje toch maar niet te kopen. Bij nader inzien is het toch niet zo gezond om zoveel te snoepen. Wat zou de reactie van het kindje zijn en wat zouden de andere bezoekers van de ijssalon vinden van het ontstane rumoer?
De regering zocht naar oplossingen en ging uitvoerig in overleg met de directie van de NMBS, de trein. En jawel ze vonden een oplossing.

Alle Belgen krijgen uiteindelijk toch niet hun tien gratis treinkaartjes. Nee zeker niet, ze krijgen er twaalf. Probleem opgelost. Alle kranten, radio en TV meldden dit zonder enig commentaar. Zo logisch vindt iedereen deze oplossing. Het kindje is blij. Het krijgt een ijsje met slagroom.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

drie × vijf =