De Hasselaar 16 september 2020

Gezond verstand, een schaars goed 
Voor zover tot nu toe bekend is zou de mens de enige diersoort zijn die beschikt over verstand. Waartoe dat oorspronkelijk tijdens de evolutie moest dienen is niet helemaal duidelijk. Waarschijnlijk maakte dat de overlevingskansen groter.

Het begrip ‘gezond verstand’ doet vermoeden dat er ook andere soorten van verstand bestaan, misschien wel ‘ongezond verstand’. Dit zal wel afhankelijk zijn van wie het zegt en dus raken we het daarover nooit eens.

Waar we het wel over eens kunnen zijn is dat ‘het verstand’ een schaars goed is. Ieder mens heeft wel een klein beetje, maar toch lijkt het er op dat de meeste mensen te weinig hebben om te kunnen spreken van een voldoende dosis ‘gezond verstand’. En dit laatste hebben we blijkbaar vooral in deze tijden van Corona hard nodig, althans als je af gaat op wat de deskundigen daar over zeggen en wat door de politiek wordt verkondigd. “Als we de Corona pandemie willen overleven zullen we allemaal ons gezond verstand moet blijven gebruiken” zeggen ze. Maar wat gebeurt er? Enkele voorbeelden uit alleen al de krant van gisteren 15 september.

Spelers van een voetbalclub uit een Belgisch Limburgs dorp gaan na de oefenwedstrijd die ze speelden samen gezellig met z’n allen tegelijk onder de douche in een klein slecht geventileerd oud clubgebouwtje. Als er iets in de afgelopen tijd duidelijk is gemaakt door allerlei deskundigen en waar ze het allemaal over eens zijn, een zeldzaamheid, is dat het virus zich verspreidt via kleine waterdruppeltjes. Daarom, afstand houden van elkaar en voldoende ventileren. Nee, de slimmeriken van de voetbalclub hebben daar even niet aan gedacht. Waarschijnlijk toch een gebrek aan verstand, om nog maar niet te spreken van ‘gezond verstand’, totaal afwezig. En niet alleen bij de jonge spelers, maar natuurlijk ook bij de bestuursleden, die zijn blijkbaar ook niet zo snugger. Minstens 11 spelers zijn besmet geraakt en omdat ze zo weinig van het noodzakelijke verstand hebben, zullen ze ook thuis en bij andere contacten zich van geen kwaad bewust zijn geweest. Maar geen nood, de gemeente gaat nu maatregelen nemen zegt de burgermeester, er geldt nu “een doucheverbod tot de besmettingsgolf onder controle is”. Ze zullen zelfs “het water afsluiten”. Dat kan nog wel even duren. Wat zal het in het dorpje gaan stinken.

En dan de Nationale veiligheidsraad, daar zou je toch het nodige verstand mogen verwachten. Als je af gaat op de maatregelen die zijn genomen om de epidemie in te tomen kun je ook daar toch wel aan twijfelen. Op de eerste plaats zou die toch regels moeten uitvaardigen die door ‘het volk’ worden begrepen. De onbegrijpelijke ‘bubbels van vijf’ worden nu vervangen door het nog veel onbegrijpelijker ‘contactbudget’. Daarbij zal ieder persoon een vast budget krijgen van het aantal mensen dat hij kan ontmoeten. Dat budget mag je spenderen zoals je wil, als je het maar niet overschrijdt. Een echte slimmerik, een professor in de statistiek, uit die club legt het nog eens duidelijk uit. Hij vergelijk het met een bedrag dat je kunt besteden in de supermarkt: ”Spendeer je het allemaal in één keer aan een dure steak, dan is het weg en is er geen ruimte meer voor iets anders.” Kijk die slimme professor weet natuurlijk dat ‘het volk’ schaars is voorzien van verstand en legt het op een eenvoudige manier uit. Hij denkt waarschijnlijk met zijn eigen klein verstandje, dat hij het op een heel verstandige manier uitlegt. Wat een verstand!

Niet alleen op Corona-gebied blijkt verstand een schaars goed, ook in de zogenaamde ’sociale media’ weet men van wanten.  De kranten staan er vol van. Van de slimmeriken die zo graag in diezelfde media op de voorgrond staan en die dagelijks gebruik maken van het feit dat werkelijk alles wat daarop wordt gepresenteerd door de hele wereld kan worden bekeken. Wat blijkt dan? Zij hebben niet genoeg verstand om te begrijpen dat ze als ze in hun blote kont staan of andere onderdelen presenteren op die media, ze dan ook door ‘de hele wereld’ worden bekeken. Oei, dat willen ze niet, verschrikkelijk vinden ze dat. Ze zullen die Googles en Facebooken wel eens krijgen. Ze gaan naar de rechter als niet onmiddellijk hun blote delen worden verwijderd. Ze hebben blijkbaar zo weinig verstand dat ze niet begrijpen dat de enige goede oplossing is dat je je niet op deze wijze in de media presenteert. Zoveel verstand heb je daar nu ook weer niet voor nodig. Het beetje dat ze blijkbaar hebben zou toch genoeg moeten zijn?

En natuurlijk kan hij niet ontbreken bij dit onderwerp, onze oom ‘Donald Trumpet’. Hij is wel het super voorbeeld van gebrek aan het een en ander. Niet alleen verstand, maar ook fatsoen en eerlijkheid en nog een aantal andere positieve verworvenheden, waarover de meeste mensen toch wel een beetje beschikken. Hij heeft het veel te druk met zijn verkiezing in november om zich te bekommeren om wat er in het land gebeurt. Als het tenminste niet in zijn kraam te pas komt. Maar goed hij moest toch in de buurt zijn en ging maar even langs in Californië, in Sacramento, om ze de les te lezen over het slechte onderhoud van hun bossen. Daardoor ontstonden die in branden. Ze moesten dan ook niet zeuren over klimaatopwarming en dat soort onzin. Het was allemaal hun eigen schuld. Ze moesten maar opletten, het zou over een tijdje wel weer koeler worden. Klimaatopwarming had daar helemaal niets mee te maken. 
Of de enorme bosbranden alleen  veroorzaakt worden door de opwarming van de aarde of door het slechte onderhoud van de bossen is een vraag die niet een twee drie kan worden beantwoord, maar dat een president van de Verenigde Staten van Amerika zich op deze lompe manier uitlaat ten overstaan van niet alleen de betrokkenen, maar ook ten overstaan van de hele wereld toont toch wel een ernstig gebrek aan een beetje ‘gezond verstand’. 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

negentien − 18 =