De Hasselaar 15 mei 2020

Ouderen aller landen, verenigt u!” (Hadden we Karl Marx nog maar)

Gedragseconoom doet opmerkelijk voorstel: “Hef ‘coronataks’ op de oudere generatie”.

Jen-Emanuel de Neve, 41 jaar. Gedragseconoom. Is ook Belg: de eerste vraag is dus: “wie betaalt dat”? Hij niet dus. De ouwetjes moeten het maar betalen. Dat is hij nog lang niet met zijn 41 jaar.
Uitbraak nieuwe crisis direct hard aanpakken. Niet nog eens dezelfde fout maken. Meteen vernietigen. Deze  ziekte is veel groter dan een virus, dus aan de galg met hem. Dat kan in dit geval. Bij een virus is dat wat moeilijker.
Te wapen!! Oudere economen gezocht. Oude gedragseconomen zullen er niet zijn. Die onzin bestond in hun jonge tijd nog niet. Zonder dat was er al genoeg luchtfietserij in de wereld van de economen. Er moet een leger van oudere economen worden geformeerd dat direct deze dreiging in de kiem smoort, letterlijk. Voor het te laat is en het ook een pandemie wordt.
Uit de definitie van “gedragseconomie” zegt Wikipedia dat dit dient om de economische wetenschap realistischer te maken. Hier volgt al meteen uit dat deze “wetenschap” niet realistisch is. Een pseudo wetenschap dus. Als je die dan realistischer wil maken door gebruik te maken van”psychologische invloeden” dan ben je een ziekelijke psycholoog. Dit noemen wij een psychopaat. Die moet je gewoon opsluiten. In “lockdown” dus. Of beter nog: aan de galg met dat gespuis.


Beste lezer oordeel zelf:
Gisteren bij VRT NWS (HBVL). De coronacrisis, bijbehorende lockdown en verlies aan economische activiteit gaan handenvol geld kosten. Zoveel staat vast, maar wie gaat dat betalen? Dat was één van de vragen die gisteren in Panocentraal stonden. Jan-Emmanuel De Neve, een Belgisch gedragseconoom die lesgeeft aan de vermaarde Oxford Universiteit en ook de Britse regering adviseert, formuleerde een wel heel erg opmerkelijk voorstel: een ‘coronataks’ op ouderen.
In zijn logica zijn ouderen op medisch gebied de grootste slachtoffers van de coronacrisis, maar op economisch vlak zijn het vooral jonge mensen die in de vuurlinie staan.“De jongeren zijn de eerste in lijn om hun job te verliezen”, zegt hij aan VRT NWS. “Zij zijn ook degenen die het minste baat hebben bij de lockdown, omdat ze minder vatbaar zijn voor het virus. En dus moet er toch wel ergens het besef komen van de oudere generatie dat de jongeren zich voor een stuk aan het opofferen zijn.”Omdat die balans volgens hem scheef zit, hoopt hij dat oudere generaties na de crisis hun duit in het zakje gaan doen. Hiervoor kijkt hij naar de politiek. Hij stelt voor om een soort ‘coronataks’ te heffen op de oudere generaties. “Eenmalig misschien, om die ongelooflijke inspanning van de jongere generatie toch wel te kunnen erkennen, op een structurele of constructieve manier.”

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

9 − een =