De Hasselaar 12 april 2020

Een wandeling in de buurt duurde toch ruim een uur. Ik heb een bezoek gebracht aan het “Oud Kerkhof” aan de Kempische Steenweg. Normaal is het een oase van rust in een tamelijk lawaaierige omgeving. Nu niet, de omgeving is ook stil. Maar toch, als je daar loopt als enige bezoeker, dan nog overvalt je de stilte.

De andere aanwezigen, “de bewoners”, genieten blijkbaar ook van de rust, je hoort niemand kwetteren, behalve de vogels. Het kerkhof stamt uit de 19de eeuw. Het is vol en het is vrijwel aan de natuur overgelaten. Dat betekent dat in vele gevallen de inscripties op de graven vaak niet goed, of soms helemaal niet meer leesbaar zijn.

Dat stoort niemand. De familie, als die nog bestaat, weet toch wel wie daar ligt en anderen kennen ze niet. Die komen alleen, zoals ik, om de sfeer te proeven. Naast de oudere overledenen en soms ook veel te jong gestorven mensen is er ook een deel gereserveerd voor een groot aantal door oorlogsgeweld omgekomen jonge mannen, de gesneuvelden uit de eerste wereldoorlog.

Waarom komen de mannetje-ventjes die dit soort moordpartijen organiseren hier niet eens genieten van het resultaat van hun spelletjes?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

drie × drie =