De Hasselaar 10 mei 2020

De regel van vier

In de afgelopen periode is er nogal wat kritiek geweest  op de wijze waarop de regering van ons land heeft gecommuniceerd over de regels die zij uitvaardigde om de Corona-crisis te kunnen beheersen. Zij heeft zich dat ter harte genomen en besloot het over een andere boeg te gooien.
Ter illustratie hier een artikel uit de krant De Standaard van zaterdag 9 mei waarin de regering de “regel van vier” duidelijk aan haar onderdanen uit de doeken doet.
Beste lezer, als je dii artikel zorgvuldig hebt bestudeerd dan snap je  wel dat niemand dit snapt en het waanzin is om op zo’n manier te communiceren. Zou de regering het zelf snappen?

De Standaard 9 mei
ALSNOG VERSTRENGING VAN BEZOEKRECHT

Regel van vier mensen wordt regel van twee huishoudens Gaat u zondag bij iemand op bezoek, dan mogen ook uw huisgenoten nergens anders op bezoek gaan en van niemand anders bezoek krijgen.

JAN-FREDERIK ABBELOOS
BRUSSEL De versoepeling van de coronamaatregelen waarbij vanaf zondag 10 mei vier bezoekers toegestaan zijn, is vrijdag in het Staatsblad verschenen. Opvallend, de uiteindelijke regeling is een pak strikter dan wat premier Sophie Wilmès (MR) woensdag communiceerde na de Veiligheidsraad. De basisregel blijft dat een huishouden, ongeacht de grootte, thuis tot vier personen mag ontvangen op anderhalve meter van elkaar. Die vier bezoekers hoeven niet samen te wonen. Maar – en dat is nieuw – zodra iemand ergens op bezoek gaat, ­beslist die voor al zijn huisgenoten wie ze de komende weken kunnen bezoeken. Meer zelfs, de leden van de nieuwe op die ­manier gevormde bubbel mogen thuis geen andere personen ontvangen, noch door andere personen ontvangen worden. Twee bubbels samen. Die toevoegingen hebben verregaande gevolgen. Gedaan met de optie dat zoonlief op bezoek gaat bij zijn vriend, de dochter naar haar lief, mama naar haar zus en papa naar zijn moeder. Dit gezin zal moeten kiezen tussen een van die vier contacten. Bovendien mag dit gezin dan ook geen ander bezoek meer ontvangen. Twee bubbels klikken zich dus vast aan elkaar en hebben de ­garantie dat het andere huishouden er niet nog allerlei andere contacten op na houdt. Dat zou ­virologisch erg risicovol zijn. De regeling laat een beperkte flexibiliteit toe. Denk aan een koppel met vier uithuizige kinderen met elk hun gezin. Elk van die kinderen kan op bezoek komen. Vijf bubbels komen zo via de ouders natuurlijk in contact met elkaar. Maar elk van de huishoudens kan dus nergens anders op bezoek. En de schoon- en kleinkinderen kunnen ook niet naar de (groot)­ouders, want het moeten altijd ­dezelfde vier personen zijn die op bezoek gaan. De schoon- en kleinkinderen mogen tot slot ook niet bij elkaar over de vloer komen, preciseert het Crisiscentrum. De regeling mikt vooral op het samenkomen van twee gezinnen met kinderen, vijf vrijgezellen of drie koppels. Al zag viroloog ­Steven Van Gucht het vrijdag nog strenger bij de dagelijkse pers­conferentie van het Crisiscentrum. ‘We raden aan om af te spreken met leden van één ander gezin dat ook voor jou kiest. We raden af om met mensen af te spreken die uit verschillende huishoudens ­komen. ’Of u de versoepeling zult invullen zoals Van Gucht het vraagt of zoals de wettelijke regeling het voorschrijft, hangt volledig van uzelf af. Politiecontroles worden immers moeilijk. De regering ­rekent op ieders burgerzin.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

veertien + 5 =